середа, 22 травня 2024 р.

Захоплюючі таємниці Артура Конан Дойла

 

Захоплюючі таємниці

Артура Конан Дойла

(до 165-річчя від дня народження Артура Конан Дойла, англійського прозаїка)

ЛІТЕРАТУРНЕ ДОСЬЄ

Артур Конан Дойл (1859–1930) – британський письменник, автор пригодницьких, історичних та фантастичних романів. Перш за все відомий своїми романами про пригоди Шерлока Холмса та доктора Ватсона. Саме Артур Конан Дойл вважається творцем класичних персонажів детективної, науково-фантастичної та історико-пригодницької літератури.

Усе своє життя письменник цікавився різними галузями науки, мистецтва, спорту. Постійні тренування зробили його дужим і оптимістичним, подарували творче довголіття та неабияку працьовитість.

Артур Конан-Дойл – один із класиків кримінального детективу. Медик за професією, він працював лікарем під час англо-бурської війни. Знання медицини, хімії, психології допомогли йому в художньому втіленні тематики, пов'язаної з криміналістикою.

В історії зарубіжної літератури є образи, які ніколи не вмирають. Перші твори про Шерлока Холмса А. Конан Дойл почав писати на початку 1880-х років. У 1892 р. вийшла друком збірка оповідань «Пригоди Шерлока Холмса». Потім таких збірок буде ще декілька: «Спогади про Шерлока Холмса» (1892–1893), «Повернення Шерлока Холмса» (1905), «Випадок із судової практики Шерлока Холмса» (1927). Окрім того, були надруковані й окремі детективні повісті: «Собака Баскервілів» (1901–1902), «Долина жахів» (1914–1915).

Шерлок Холмс прославився тим, що розслідував злочини, які здійснювали люди різного віку. Разом із тим він намагався зрозуміти, що штовхає людину на злочин. Відомо, що всі злочини проходять через людську свідомість, стаючи вчинками. Детективи про Шерлока Холмса уславлюють людський розум і його безмежні можливості на шляху подолання зла.

Дослідники вважають Конан Дойля першим письменником, який наділив сищика живим людським характером. Привабливість його героя – у шляхетності й доброті, співчутті до принижених і ображених, прагненні прийти їм на допомогу; у багатстві душі, любові до прекрасного; у неприйнятті насильства, жорстокості. Наслідком літературної діяльності Конан-Дойля стало сімдесят томів книг. А загалом у творчості письменника виділяються три великі напрями: детективи, історичні романи, фантастика.

Найбільш відомі (після творів про Шерлока Холмса) науково-фантастичні повісті Конан Дойля «Загублений світ», «Отруєний пояс», «Білий загін» та інші.

22 травня виповнюється 165 років від дня народження Артура Конан Дойля.

Ми всі його знаємо, читаємо й любимо його пригодницькі книжки. Його герой приватний детектив Шерлок Холмс, мабуть, найвідоміший британець у світі. Бібліотека-філіал №18 запрошує вас перегорнути сторінки «життя» й Шерлока Холмса й письменника Артура Конан-Дойла.

1. Сер Артур Конан-Дойл народився 22 травня 1859 року в Единбурзі. «Близнюки» за гороскопом. Лікар-офтальмолог за фахом.

2. Отримав лицарське звання за участь в англо-бурській війні.

3. На час написання «Собаки Баскервілів» був найбільш оплачуваним письменником світу.

4. Письменник мав надзвичайну фізичну силу. Прекрасно грав у крикет та більярд. Був першим випробувачем мопеда.

5. У 1890 році письменник Джон Баррі, автор «Пітера Пена», заснував любительську команду з гри в крикет. Членами команди були: Конан-Дойль, Джером, Мілн, Уелс, Кіплінг, Честертон, Вудхауз. Команда існувала 23 роки.

6. Сучасники називали Конан-Дойля «акумулятором ідей»: йому належать ідеї використання надувних гумових човнів для порятунку команд на флоті, камуфляжних сіток для артилерії, а також ідея про прокладення тунелю під Ла-Маншем.

7. Ворогував з письменником Бернардом Шоу, бо той вважав, що «у Шерлока Холмса не має жодної позитивної риси».

8. На надгробку письменника викарбувано лицарський девіз: «Вірний, як сталь, прямий, як лезо».

9. Призвище Холмс Конан-Дойль «позичив» у відомого американського поета та письменника Олівера Уінделла Холмса.

10. Фраза «Елементарно, Ватсон» не зустрічається у творах письменника. ЇЇ придумав британський сатирик Вудхаус і тільки через 14 років вона прозвучала в першій звуковій екранізації про Холмса. Й стала візитівкою детектива.

11. У Великій Британії 21 століття не має музею Конан-Дойля, але є музеї й пам’ятники великому Холмсу.

12. Кожен п’ятий британець вірить, що Шерлок Холмс існував насправді.

13. Роль Шерлока Холмса зіграли понад 70 акторів у 210 фільмах. Але найвідомішою стала роль у виконанні актора Василя Ліванова.

14. У 2019 році Королівський монетний двір випустив монету номіналом в 50 пенсів із зображенням Шерлока Холмса.

15. 2011 року нащадки Конан-Дойля офіційно дозволили написати нову книгу про Шерлока Холмса. Автором роману «Дім шовку» став британський письменник та сценарист Ентоні Горовіц.

Одним словом: «Шерлок Холмс жив і буде жити». Це елементарно!

ЦІКАВІ ФАКТИ З ЖИТТЯ ВІДОМОГО ПИСЬМЕННИКА:

  • Архітектор і художник, чиїм сином був маленький Артур, страждав від пристрасті до спиртного і психічних проблем. Через це сім'я постійно потребувала грошей.
  • Мати Артура була любителькою лицарських романів і чудовою оповідачкою, чиї дивовижні історії витіснили з пам'яті хлопчика справжні спогади про його раннє дитинство.
  • Дойл провів 7 років у коледжі єзуїтів. Після цього він зненавидів забобони, пов'язані з віросповіданням, а також будь-які фізичні методи виховання дітей.
  • У коледжі Артур Конан Дойл терпіти не міг математику, крім того, юнака мучили однокурсники – брати Моріарті. У результаті злим генієм у творах про Холмса став професор математики на прізвище Моріарті.
  • Після закінчення коледжу Дойлу довелося терміново повернутися додому, щоб переписати на себе папери і майно батька, який майже повністю збожеволів. Незабаром батько майбутнього письменника потрапив до психлікарні, де пробув до кінця своїх днів.
  • Конан Дойл віддав перевагу кар'єрі лікаря, а не заняттям мистецтвом, хоча походив із творчої родини. Під час навчання медицині в університеті Единбурга він познайомився з кількома майбутніми письменниками, зокрема з Робертом Льюїсом Стівенсоном.
  • Перше оповідання Дойла було опубліковане в журналі університету. На пробу пера студента надихнули Едгар Аллан По і Брет Гарт, його улюблені письменники на той момент.
  • Дойл провів понад півроку на борту китобійного судна, що борознило води Арктики – за роботу корабельного лікаря він отримав 50 фунтів. Кілька років по тому Дойл здійснив аналогічну поїздку до берегів Африки.
  • Дойл вирішив присвятити себе літературі, коли йому виповнилося 32 роки.
  • Основних персонажів "Етюду в багряних тонах" автор спочатку назвав Шеріданом Гоупом та Ормондом Секером. Коли цей твір опублікували на сторінках літературного журналу, детектива-консультанта і його друга звали вже Холмсом і Ватсоном. Проілюструвати роман видавці запропонували батькові Дойла.
  • Роман "Таємниця Клумбера" вважається одним із найдивніших творів Артура Конан Дойла – у ньому письменник розповідає історію потойбічного життя 3 буддійських ченців, які володіли надзвичайно мстивою вдачею.
  • Читачі одразу ж полюбили Холмса і вимагали нових книжок про його пригоди, тоді як сам літератор більше хотів писати серйозні романи, вірші та п'єси.
  • Письменник вважав одним із найбільш вдалих своїх творів роман "Білий загін" про феодальну Англію.
  • Прототипом Холмса був університетський професор з Единбурга Джозеф Белл, який міг за найнезначнішими деталями зробити висновки про професію і минуле людини.
  • Артур Конан Дойл писав розповіді про Холмса близько двох років. За цей час персонаж йому добряче набрид, й автор написав про смерть детектива під час сутички з лиходієм Моріарті. Публіка відмовилася змиритися з втратою, і Холмса довелося відродити з мертвих.
  • У 1900 році, коли він написав знаменитий роман про собаку Баскервілів, він був найбільш високооплачуваним письменником у світі.
  • На початку 20 століття Дойл повернувся до професії медика – він вирушив на війну англійців з бурами, де працював у військово-польовому госпіталі.
  • Кілька років по тому Дойлу було надано дворянство і звання лицаря. Письменник двічі брав участь в единбурзьких виборах, але обидва рази зазнав поразки.
  • Коли дружина письменника померла від хвороби, він одружився з жінкою, яку таємно кохав усі 10 років з моменту їхнього знайомства.

Артур Конан Дойл помер 7 липня 1930 після важкої хвороби у своєму будинку в Кроуборо (Сассекс). Він був похований неподалік від свого садового будиночка. На надгробній плиті на прохання вдови вигравіруваний лицарський девіз: «Steel True, Blade Straight» («Вірний як сталь, прямий як клинок»).














Немає коментарів:

Дописати коментар