понеділок, 8 листопада 2021 р.

Мова-серце нації

 

9 ЛИСТОПАДА –– ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

9 листопада –– День української писемності та мови

День української писемності та мови в Україні святкується щороку, починаючи з 1997 року, коли президент Леонід Кучма підписав відповідний указ про встановлення свята. 9 листопада також відзначається церковне свято –– День пам'яті преподобного Нестора Літописця, який стояв біля витоків української писемності, був послідовником Кирила і Мефодія, а також першим істориком Київської Русі.

День писемності та мови в Україні не випадково відзначають у свято вшанування пам'яті автора "Повісті временних літ", адже саме преподобного Нестора вважають "батьком української словесності". Сенсом всього його життя була книжкова справа.

З давніх–давен 9 листопада (в сучасний День писемності та мови в Україні) батьки віддавали дітей в школу, потім йшли до церкви, ставили свічку перед образом Нестора Літописця і молилися, щоб він допоміг дитині в навчанні.

В даний час на День писемності та мови проводять тематичні заходи в освітніх установах, вшановують українців, які зробили значний внесок у популяризацію мови, нагороджують українські видавництва. Починаючи з 2000 року, на національному радіо проводиться диктант для всіх, хто виявив бажання перевірити свої знання української.

З метою утвердження статусу державної мови та підняття її престижу, щорічно в День писемності та мови в Україні проводиться Міжнародний конкурс ім. Петра Яцика. Його організатором в 2000-му році виступив канадський меценат українського походження Петро Яцик, який зробив великий внесок у фінансування розвитку української науки за кордоном.

Спочатку в знаннях змагаються на базі шкіл, потім районів, областей, і завершальний етап – загальноукраїнський рівень. У конкурсі також можуть брати участь іноземці, які володіють українською мовою. Переможці отримують цінні подарунки та грошові призи.




Сьогодні українська мова – це трендово та престижно. До того ж з січня 2021 року вона стала обов’язковою у сфері обслуговування, тому знання державної мови – ще й необхідність. Але з правильністю її використання виникають труднощі не лише у тих, хто у побуті спілкується іншою мовою, а й у тих, хто вважає українську рідною. Тож вирішили зібрати способи, які допоможуть вам вивчити або покращити державну мову без особливих зусиль.

Пасивне накопичення

Для того, щоб українська мова стала для вас звичною у розмовах, ви спочатку маєте зробити її обов’язковою у сприйнятті. Дивіться фільми та серіали з українською озвучкою – їй приділяють увагу і мова звучить живо, із вплетенням жаргонізмів та сленгів. Починайте читати книги також українською. Можливо, саме читання іншими мовами не дає вам розвинути словниковий запас. Тож здолайте стереотип, що література українською – це лише шкільні твори, які ви не могли зрозуміти, і прочитайте свою улюблену книгу в українському перекладі.

Також налаштуйте всі свої гаджети, робочий комп’ютер чи телевізор вдома, інтерфейси соцмереж та програм на українську мову. Це допоможе накопичити лексику та звикнути до україномовного середовища.

Корисні ресурси

Допоможуть освоїти ази та важливі нюанси ресурси для прокачки української мови. Це можуть бути:

  • YouTube-канали (наприклад, Твоя підпільна гуманітарка – тут ви знайдете й уроки літератури, і дізнаєтеся про неологізми, і навіть знатимете, як існує суржик в українській мові);
  • сайти (наприклад, портал відомого вчителя Олександра Авраменко – тут є корисна література для вивчення української мови, словники та відеоуроки);
  • соцмережі – так, час у них теж можна проводити з користю (наприклад, для шанувальників Tik Tok радимо профіль Андрія Шимановського: він створює короткі відеоролики з найпопулярнішими помилками в розмовній мові й показує, як потрібно говорити правильно).

Переконані, що такі ресурси спровокують алергію на фрази «на протязі», «відношусь добре» та ви навіть напишете про це допис, а не «пост».

Письмо

Далі починайте застосовувати здобутті знання на практиці. Якщо боїтеся наробити купу помилок у діловому листі, почніть зі спілкування в месенджері з друзями чи рідними. Хоч правил для грамотного письма в українській мові чимало, саме спілкування у такому форматі дасть вам час на обдумування/переклад слів. А коли не знатимете, як пишеться те чи інше слово або де поставити кому, – використовуйте Google та запам’ятовуйте його поради.

Звучання української мови

Практикуйте свою українську мову вдома. Починайте з того, що будете озвучувати свої звичні дії: наприклад, під час прибирання чи приготування їжі (тут взагалі можна уявити себе ведучим кулінарного шоу і розповідати етапи приготування у подробицях, навіть якщо ви просто варите макарони). Також можете розмовляти під час поїздки на роботу у власному авто або під час роботи з дому надиктовувати собі слова для листа чи документа.

Спробуйте також читати вголос, а ще краще – записати прочитання книги на диктофон. Під час прослуховування запису аналізуйте помилки у звучанні та працюйте над ними.

Спілкування

Після попередніх кроків вам уже сміливо можна починати спілкуватися українською мовою без страху. Легше подолати психологічний бар’єр та почати говорити з незнайомцями: зверніться до касира, водія маршрутки чи перехожого, у якого потрібно запитати дорогу, саме українською. Намагайтеся не переходити на мову відповіді, якщо твердо вирішили спілкуватися державною.

Коли вирішите повністю перейти на українську мову у звичному житті, не забудьте сповістити рідних, друзів і колег про свою позицію. Також старайтеся більше спілкуватися з тими, хто говорив літературною мовою, коли це ще не було мейнстрімом. Так вам буде простіше не використовувати російськомовні слова та зможете почерпнути правильність вживання слів, наголосів тощо.

Головне під час вивчення української мови пам’ятати, що помилки – це природний процес і не варто здаватися, якщо спочатку у вас раз за разом проскакують іншомовні слова. Для чистої мови вам лише потрібне тверде рішення та постійна практика.



Немає коментарів:

Дописати коментар