Великдень – це православне свято, яке святкують всі православні християни у світі. Цьому святу близько 2000 років і багато традицій залишилися незмінними: на Великдень печуть паски, фарбують курячі яйця та йдуть до церкви
Великдень є головною подією року для православних християн і найбільшим православним святом. Саме слово «Пасха» грецького походження і означає «позбавлення», «прехождення». У цей день християни святкують позбавлення всього людства через Христа Спасителя від рабства дияволу, а також дарування нам вічного блаженства і вічного життя. Христовою смертю було здійснено наше спокутування, а його Воскресінням дароване вічне життя. Крім дня воскресіння Ісуса Христа, Великдень знаменується закінченням суворого посту. Пост накладав заборони на розваги, строго обмежував продукти, споживані в їжу.
Деякі свята переносилися на час після поста, щоб потім відсвяткувати, як слід. Серед інших великодніх традицій виділяють хресний хід і нічну службу. Люди одягалися в святковий одяг, освячували традиційні страви в церкві, які в світле свято подавалися на стіл і говорили один одному «Христос воскрес» – «Воістину воскрес», обмінюючись трикратними поцілунками. Як же відбувалося саме святкування?
Великодню передує Страсний тиждень, і основна підготовка до свята починається з Чистого четверга. Цей день прийнято присвячувати звичайній повсякденній, побутовій праці, щоб в страсну п’ятницю і в суботу зустрічати свято з чистим серцем. У Чистий четвер прийнято наводити порядок в домі, думках, також скупатися.
У Страсну п’ятницю, день винесення плащаниці, згадують про смерть Ісуса Христа і намагаються уникати побутової рутини. Віруючі відвідують богослужіння, а в суботню ніч відбувається освячення страв і всенічна молитва. Після цього настає світле свято Великодня. У цей день не тільки куштували їжу, але і прикрашали будинок букетами первоцвітів, символами воскресіння і життя. Дорослі і діти починали Великодню трапезу – спочатку з’їдали червоне варене яйце.
Згідно з переказами, Марія Магдалина прийшла до імператора Тиберія сповістити про відродження Христа. Правитель не повірив їй, сказавши, що повірить в диво тільки тоді, коли яйце в його руці стане червоного кольору. Яйце в руках Тіберія почервоніло і так народилася традиція їсти яйця до Великодня.
Як готували паски і фарбували яйця?
Паски пеклися з давніх часів. Спочатку сенс їх був у формі: разом з яйцями вони були символами родючості. Традиційно паска була сирною у вигляді пірамідки з літерами ХВ – Христос Воскрес. Сир для паски перетирали кілька разів з додаванням прянощів, горіхів, родзинок, яєць і вершків. Також випікали їх з тіста і покривали глазур’ю.
Раніше господині фарбували варені яйця в цибулинні, яке збирали задовго до свята, у чорниці, з допомогою бурякового соку, куркуми і червоної капусти. Для утворення візерунків шкаралупу заливали парафіном, обмотували ниткою і так варили, вирізали узори.
Немає коментарів:
Дописати коментар