неділя, 25 квітня 2021 р.

СУВОРІ УРОКИ ЧОРНОБИЛЯ

                            


          2 6  квітня  1986  року, тридцять  п"ять   років   тому  сталася  жахлива  трагедія  на   Чорнобильській АЕС,  масштабна   катастрофа, яка  згубила  життя  багатьох тисяч   людей.Багато людських  доль  обпалила  своїм  смертоносним  сяйвом Полинова  зоря, як   зазвичай  називають цю аварію.Час  невблаганний... спливають  роки, сплітаючись  у   десятиліттяя,  а   чорний  день   чорнобильської  трагедії  залишається  велечезним  горем  для   нас, українців.    На  приборкання  атомної  стихії  залучилися  тисячі  людей.  У  страшенну  чорнобильську   зону з Полтавщини  було відправлено 15600  чоловік,  у  їх  числі  були   і  наші  односельці. 


        
       Іванов  Василь  Іванович,  народився  6  грудня 1969  року в селі Яцино-Окарі   Зіньківського  району. 1985  року  закінчив  Кирило-Ганнівську   восьмирічну  школу, потім  навчався у професійно-технічному  училищі в Писаревщині Диканського  району. Здобув  спеціальність водія  та  електрика. З 1987 по 1989 рік  служив  у  армії,  у  внутрішніх військах у Чорнобилі. Був  водієм. За  добросовісну  службу  нагороджений  медаллю. Інвалід Ш групи. 

       



       Канава  Володимир  Володимирович,  народився в селІ Шевченки 19 травня 1954  року. Після  закінчення  Кирило-Ганнівської восьмирічної школи  навчався  в  Зіньківському професійно-технічному  училищі, де здобув професію  водія та  електрика. З 1972 по 1974 рр. служив    в армії потім  працював електриком колгоспу "Росія".  Брав   участь      у ліквідації  наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з 22 липня по " вересня 1986  року. За цей час  7 разів  виїздив у найнебезпечніше  місце - до реактора. У 2004 році вийшов на пільгову пенсію як ліквідатор  аварії на ЧАЕС.

       



       Фірчук Іван Онуфрійович,  народився 16 червня 1959 року в селі Черешеньки Винницького району Чернівецької області. Закінчив восьмирічну  школу,  навчався  у Чернівецькому  технікумі житлово-комунального будівництва. 1978-1980 роки-служба  у внутрішніх війстьках  під  Москвою та   у  Молдові. Разом з сім"єю  переїхав до села Шевченки  Кирило-Ганнівської сільської ради. Брав участь у  ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС з 2  по31 травня 1986  року, працював  з дозиметром.  У віці 50 років вийшов на  пенсію як ліквідатор аварії на ЧАЕС. Помер і похований у селі Шевченки.

       



       Юмашев Микола Іванович,  народився в селі Кирило-Ганнівка 18 травня 1943 року.  Після  закінчення семирічки  пішов  працювати в колгосп фуражиром.  Військову   службу  проходив  в  Естонії,   був  помічником кухаря.  З червня  по  вересень 1986  року  був ліквідатором аврії на ЧАЕС. Спочатку  був кухарем, а потім працював в зоні  реактора. Після повернення  працював в колгоспі "Росія" трактористом.  Помер 25 жовтня 2002 року, похований в селі Кирило-Ганнівка.

        Живе у селі Миколаївка Кирило-Ганнівського  старостинського  округу гарна жінка, чуйна і доброзичлива Гуля Любов Павлівна. Вона пише вірші, які мов пісня несуть у собі ніжність і красу. Один із своїх віршів вона  присвятила Чорнобильській трагедії.

                             Чорнобиль,  Чорнобиль, сумий вітер віє,
                             Чорнобиль, Чорнобиль, там згасли надії.
                             
                              Чорнобиль, Чорнобиль, там туга і горе,
                              Чорнобиль, Чорнобиль, сумні дзвонять дзвони.
                         
                              Це  символ скорботи,  це  символ  біди,
                              Як  пам"ятник горю  пізнали всі ми,

                              Нехай  не  повториться більше біда,
                              Чорнобилю -ні! Нехай сад  розквіта.

                              Нехай зацвітуть на Чорнобиль-Землі
                              Красуня калина  й квітки на весні.

                              Тоді лише зможе Матуся-Земля 
                               Шовковими квітами вкрити  поля.



     До уваги користувачів Кирило-Ганнівської бібліотеки-філії книжкова   виставка  літератури      "Дзвони  Чорнобиля"  до 35-річчя  Чорнобильської трагедії.




Немає коментарів:

Дописати коментар