четвер, 22 лютого 2024 р.

Вони за нас тримали небо...

            

        Вони за нас тримали небо... 

      В Україні 20 лютого вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні. Саме в ці дні, 10 років тому, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім владним режимом сягнуло свого піку.

      Події того дня стали кульмінацією Революції Гідності. За неповернення до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством та утвердження розвитку України як демократичної європейської країни довелось заплатити дуже високу ціну – сотні людських життів.

       "Кожен з нас сьогодні вчергове прожив цей героїчний етап нашої історії: від становлення до захисту своєї честі і гідності. Тож маємо бути горді і не повинні плакати, бо не кожен народ виховує стільки мужніх синів, які готові один за одного віддати своє життя. Ми повинні бути щасливими від того, що нам Бог дає силу протистояти злу з піднятою головою і зі світлом у серці і з вірою в нашу перемогу."

     Їх назвали Небесною Сотнею –  українців які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей.

     Ніхто не в праві забути морозні дні 2013 – 2014 року, коли від напруги закипала в жилах кров, коли в ім’я віри і правди один за одним падали від куль майданівці, аби прорости в наших серцях червоними квітами пам’яті.

Небесна Сотня – то в серцях вогонь.

Він гаряче палав за Україну.

Віднині тихим співом заспокой

Ти, земле рідная, свою дитину.

Іх в мирі, Господи, прийми до себе

І шлях високий Боже, освяти.

За чисті душі, що злетіли в небо,

Небесній Сотні шана й молитви.








     

       Ще довго-довго з покоління в покоління будуть передавати батьки синам і дочкам, а ті своїм дітям спогади про тих, хто залишив життя земне у 2013-2014 рр. Ця подія сколихнула весь світ, не залишила байдужою жодної душі.






Немає коментарів:

Дописати коментар