середу, 26 квітня 2023 р.

Голосить дзвін стривожено у квітні, засмучує весняні дні привітні

 


   Вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС відбувся 26 квітня 1986 року – світ став свідком однієї з найжахливіших катастроф в історії людства. Витік радіації, який тоді стався, прирівнюють до вибуху 500 атомних бомб, скинутих США у 1945 році на Хіросіму. А поширення реактивного матеріалу було настільки масштабним, що радіоактивні дощі випали по всій Європі, навіть у віддаленій Ірландії.

   За різними даними, від 600 до 800 тисяч осіб зі всього СРСР брали участь у ліквідації наслідків на ЧАЕС. Від 4 до 10 тисяч осіб загинули від наслідків вибуху. Понад 70 тисяч стали інвалідами. Під радіоактивне випромінювання потрапило 1,9 млн людей в Україні. Загалом – 8,4 млн осіб у Білорусі, Росії, Україні та інших країнах, зокрема, Європи. Було евакуйовано 47 500 жителів Прип’яті. Зараз у зоні відчуження проживає 140 осіб – так званих самопоселенців.

   Найбільше від катастрофи на ЧАЕС постраждала не Україна, а Білорусь, яка отримала 70% радіаційного забруднення з Чорнобиля. Наслідки для країни оцінили у майже 235 мільярдів доларів США.

  Чорнобильська катастрофа настільки глобальна, що їй привласнили 7-й рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES). До слова, 7-й рівень небезпеки також присвоїли аварії на АЕС “Фукусіма-1” у Японії, яка сталась у 2011 році внаслідок землетрусу.

   Потужний витік радіації “пофарбував” ліс неподалік Чорнобильської АЕС у яскраво рудий колір. З того часу він називається “Рудий ліс”. 

   Природа, позбавлена ​​впливу людини протягом 30 років, завирувала у зоні ЧАЕС з новою силою Як відновилася природа в Чорнобилі: вражаючі факти – Чорнобиль кишить дикими тваринами. Популяція та різноманіття видів у зоні відчуження можуть конкурувати із найвідомішими заповідниками та національними парками світу. 

   Через пожежі в Чорнобильській зоні у квітні 2020 року, які тривали понад 10 днів, постраждало багато тварин. Найбільше від вогню постраждали амфібії, рептилії, мишоподібні гризуни. Адже вони не можуть швидко втекти від вогню та задимлення. Також через пожежу чимало тварин втратили свої домівки. Під час пожежі згоріли також годівниці й солонці, куди приходили харчуватися копитні.



    Цього року минає 37 років з моменту найбільшої в історії аварії в ядерній енергетиці. Катастрофа забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології. Відтоді в цю дату в Україні щороку вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також вшановують ліквідаторів наслідків аварії.

   У Кирило-Ганнівській бібліотеці-філії відбулася година-реквієм "Голосить дзвін стривожено у квітні, засмучує весняні дні привітні". Захід  відбувся спільно з Кирило-Ганнівським Будинком культури. Місцеві школярі, які завітали до бібліотеки,  дізналися про страшні  події 37-річної давності аварії на Чорнобильській АЕС, які гірким болем відлунюються в наших серцях.   Вшанували  пам"ять хвилиною мовчання   всіх загиблих у цій страшній трагедії.










Немає коментарів:

Дописати коментар