Великдень - одне з найбільших релігійних свят у році. Воскресіння Сина Божого, Ісуса, поряд з Різдвом та Трійцею вважається найважливішим церковним святом.
Підготовка до Великодня починається з Великого посту, який триває сім тижнів. Це один із найдовших постів, під час якого віряни повністю відмовляються від продуктів тваринного походження.
Особливо велике значення православні християни надають останньому тижню Великого посту, що передує Великодню. Саме в цей період починають випікати паски та фарбувати яйця.
ЩО МАЄ БУТИ В СВЯТКОВОМУ КОШИКУ
Священники кажуть, що з давніх-давен існував певний перелік продуктів, які можна було святити в храмі. Це - здобний хліб (паска), яйця, м"ясо, сало, ковбаса, сир, масло, сіль, корінь хрону. Вино "Кагор" - єдиний алкоголь, який дозволено освячувати. Тобто ті продукти, від вживання яких люди відмовлялися під час Великого посту. Освячену їжу не можна викидати. Її потрібно з"їсти за великоднім столом, поділитися нею з родичами й сусідами або роздати нужденним. Через це не варто брати з собою до церкви кілька десятків яєць чи пасок.
Про походження свята та народні традиції , особливості відзначення Великодня в Україні, рецепти випікання пасок, святкових страв, виготовлення писанок користувачі Кирило-Ганнівської бібліотеки-філії дізнаються з святкової композиції "Великдень-світле Христове Воскресіння" .
Немає коментарів:
Дописати коментар