неділю, 17 травня 2020 р.

Міжнародний день музеїв


Міжнародний день музеїв — щорічне свято музейництва, яке відзначається 18 травня. В цей день більшість музеїв працюють безкоштовно і радо показують свої виставкові зали.
Вперше Міжнародний день музеїв відсвяткували в усьому світі 1977 року, коли 11 генеральна конференція Міжнародної ради музеїв (ICOM) відбулась у Москві та Ленінграді. Тоді ж запропонували й девіз свята:
Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами.
Музе́ї України — державні, комунальні, відомчі та приватні музеї України.[1] В Україні нараховується близько п'яти тисяч різноманітних музеїв. За роки незалежності кількість музеїв збільшилось більше ніж удвічі
Музей гуцульської магії
Кілька років тому у Верховині, в Карпатах, відкрився музей гуцульської магії. Тут можна побачити чудодійні «знаряддя» мольфарів – карпатських магів. Наприклад, посох, який мирить посварене подружжя, чи ніж, щоб розганяти хмари.
Експозиція створена для презентації місцевих традицій та діяльності гуцульських чародіїв — мольфарів, знахарів тощо. Зокрема експонується інвентар, який використовують цілителі для створення зілля чи замовляння, щоби допомогти людям. У музеї можна ознайомитися з практикою двох найсильніших мольфарів — Андрія Атаманюка (Ґоя) та Михайла Нечая.
Адреса: смт Верховина, вул. Жаб’євський Потік, 33-а

Музей сала

Музей «Сало» у Львові відкрився 2011 року. На вході ви побачите величезне серце із сала, яке є найбільшим у світі і потрапило у Книгу рекордів Гіннеса. Окрім того, «Сало» – це неповторний арт-проект, де виставляють свої картини сучасні митці, а сцена музею-ресторану стала майданчиком для концертів відомих гуртів та виконавців.  У музеї «Сало» ви маєте змогу скуштувати страви з цього українського продукту. Сало тут на будь-який смак – аж 35 видів.
Найбільш екзотичними є сало в шоколаді та роли із сала. Арт-проект «Сало» розташовано у самому серці міста. У приміщенні музею панує особлива атмосфера, створена завдяки незвичному інтер’єру і багатьом цікавим сало-сюрпризам, які чекають відвідувачів ресторану. У музеї працює сувенірна крамниця, де можна купити собі оригінальну річ на згадку про «Сало».
Адреса: Львів, проспект Свободи, 6/8

Музей українського весілля

У селі Великі Будища на Полтавщині знаходиться єдиний в Україні музей весілля. На відміну від звичайних музеїв, тут можна торкатися усіх експонатів та навіть приміряти їх.
У музейній печі печуть пироги, а у залі проводять справжні весілля за народними традиціями. Найцінніший експонат музею – весільна сукня 1926 року.
Адреса: вулиця Юрія Кононенка, 33, Великі Будища, Полтавська область

Музей сновидінь

У Києві знаходиться один з найнезвичніших музеїв України, присвячений сновидінням. У незвичному антуражі можна подрімати, а потім розказати свій сон психотерапевту. Спеціаліст розшифрує, які приховані страхи вас турбують, і допоможе з ними впоратись.
Оформленням музею займалися українські художники відповідно до тематики закладу. У Музеї сновидінь є спеціальна скриня, де відвідувачам пропонують залишити записи чи якісь предмети, пов’язані з певним сном. Потім їх мають розтлумачити фахівці з психоаналізу.
У музеї проводяться й екскурсії, під час яких відвідувачам буде запропоновано відвідати чотири зони. Перша – це невеликий магазин з книгами і канцелярією, друга – сам кабінет психоаналізу, де й розгадають кожен сон, третя – це виставковий зал, четверта зона – лінгвістичний клуб GLMgroupe.
Цікаво, що психоаналітик, який тлумачитиме вас сон, підходить до цього суто індивідуально. Адже, як зазначають у музеї, для кожного один і той же предмет матиме різне значення, отож, ніяких шаблонів типу відомих сонників, велике значення у цій справі має врахування індивідуальних особливостей людини. Для цього фахівці використовують спеціальні методи, які допоможуть розкрити внутрішній світ кожного.
Адреса: вулиця Чигоріна, 55, Київ

Музей ідей

Мабуть, у Львові найбільше оригінальних музеїв, один з яких – музей ідей. Він розташований у будівлі монастиря 17 століття та має чимало дивакуватих експонатів. Заклад відкритий до будь-яких ідей у мистецтві – від живопису до театру та музики.
Ідея створення Музею ідей належить львівському художнику Олесеві Дзиндра, який заснував галерею в 1992 році. Основна місія цього музею полягає в розвитку актуального мистецтва, а також пошуку нових шляхів для створення діалогу між художником і глядачем. За 22 роки своєї діяльності Музей ідей став платформою для реалізації величезної кількості суспільно-культурних проектів, які стали відомі не тільки в Україні, але й в усьому світі. Одним з таких проектів можна назвати щорічний фестиваль незалежного кіно «КіноЛев», мета якого полягає у підтримці початківців режисерів і розвитку Львова як культурної столиці України. У Музеї ідей регулярно проводяться фестивалі, симпозіуми, художні виставки та інші культурні заходи.
Адреса: вулиця Валова, 18a, Львів

Національний музей-заповідник М.В.Гоголя є одним з найбільш туристично привабливих місць України.

В одному із сіл на Полтавщині серед неповторної української природи, стоїть одноповерховий будинок з чотирма дерев’яними колонами, поруч із ним – невеликий флігель. Тут, у колишній Василівці (нині с. Гоголеве), жив Микола Васильович Гоголь. У цьому мальовничому куточку пройшли його дитячі та юнацькі роки. Тут він відкрив світ, сповнений зворушливих, сумних і веселих легенд, поетичної фантазії.
Зараз це національний музей-заповідник М.В.Гоголя, що є перлиною туристично-рекреаційного кластеру «Гоголівські місця на Полтавщині». Родова садиба Гоголів-Яновських, відтворена з пам’яті і любові народної, стала місцем, де «…відчувається Гоголь як реальна земна людина».
Національний музей-заповідник М.В.Гоголя є перлиною туристично-рекреаційного кластеру «Гоголівські місця на Полтавщині». Гоголівський меморіал площею понад 30 га – це синтез біографічного, літературного й побутового музею, що є, безумовно, рідкісним явищем. Батьківський будинок, флігель, подвір’я і ставки, парк-сад з малими архітектурними формами зачаровують відвідувачів своєю неповторною красою, зберігають домашній затишок і дух гоголівської родини.  Гоголівська садиба – це мальовничий куточок природи, сповнений таємниць, незвичайних пригод і яскравих вражень.
Потужний науково-культурний центр відомий далеко за межами України. Неодноразово нагороджувався почесними і пам’ятними відзнаками. У 2015 році музей отримав Міжнародну премію імені М.В.Гоголя в Італії за віддане служіння пам’яті письменника, за бережне відтворення і збереження його родової садиби.
У залах батьківського будинку та флігелі розміщена експозиція, яка дає уявлення про епоху, в якій жили Гоголі, розповідає про життя і творчість видатного письменника.
Націона́льний музе́й-запові́дник украї́нського гонча́рства
Науково - дослідний і культурно-освітній заклад, метою якого є збереження й популяризація гончарської спадщини України.
              
11 березня 1986 року в Опішному, за дорученням Ради Міністрів України, засновано Музей гончарства. Через три роки (03.11.1989) прийнято урядову постанову про формування на його базі Державного музею-заповідника українського гончарства — етномистецтвознавчого науково-дослідницького і культурно-освітнього закладу, національної гончарської скарбниці України. Нині музей-заповідник постає Всеукраїнським центром дослідження, збереження й популяризації гончарської спадщини України.
                     

Діяльність музею-заповідника спрямована на збирання польових матеріалів, формування колекцій, наукове вивчення та популяризацію українського гончарства. У даний час заклад не має постійної експозиції — новітні будівлі проектуються. 1995 року відкрито Науково-дослідницький центр музею-заповідника, аналогів якому немає в жодному іншому музейному закладі як України, так і поза її межами. У його складі функціонують: Центр досліджень українського гончарства, Центр спеціальних методів дослідження кераміки, Центр інформації та джерелознавства українського гончарства (Гончарська книгозбірня України, Національний архів українського гончарства, Аудіовізуальний фонд українського гончарства, Аудіовізуальна студія українського гончарства, видавництво «Українське Народознавство»), Центр збереження мистецьких традицій, Центр розвитку духовної культури (дискоклуб, масова бібліотека, виставкова зала, мистецька крамниця). Планується формування Гончарського етнопарку (експозиції просто неба традиційного побуту українських гончарів).
                           

В Опішному сформувався чисельний науковий колектив, інтелектуальний потенціал якого в сфері дослідження гончарства не має рівних в Україні. Зокрема, науковими співробітниками розробляються 22 наукові теми з найрізноманітніших проблем археології, історії, етнографії, мистецтва та технології кераміки. До його діяльності причетні провідні вчені в даній галузі знань. Куратором Центру спеціальних методів дослідження кераміки є відомий у світі дослідник східноєвропейського гончарства, доктор історичних наук Олександр Бобринський. Чотири працівники музею-заповідника навчаються в аспірантурі інститутів системи Вищої школи України. Музей підтримує творчі і наукові зв’язки з найбільшими керамічними музеями США, Франції, Великобританії, Іспанії, Португалії, Нідерландів, Німеччини, Бельгії, Італії, Швейцарії та інших країн, Міжнародною академією кераміки в Женеві, Європейським центром світової кераміки в Гертогенбоші тощо. Музей-заповідник виступив ініціатором створення Міжнародної асоціації музеїв кераміки.

Немає коментарів:

Дописати коментар