понеділок, 15 березня 2021 р.

Грайливе рукоділля

         

 
 Варто  знати,  що   вишивання  - це  "хобіотерапія",  яка  хоч  і забирає  багато   часу,  проте   да    чимало   користі. По-перше, рукоділля   допомагає  відволіктися    від  повсякденних   проблем. Забуваються   образи   і  печалі,   а  думки   упорядковуються.      Чимало   фахівців  у  галузі  психології    відзначають,  що   рукоділля   вирівнює  гормональний   фон.     За   будь-якого  виду   такої  творчості  розвивається   уважність,  зосередженість,   мислення,  пам"ять,   координація,   уява.   Вишивка  допомагає  при  нервовій  перевтомі,  головних  болях,   пдвищеному  тиску,   порушеннях  роботи  лімфатичної   і  кровоносної  системи.  Найкращий  засіб  від  депресії - вишивка  стрічками.  Історія  стрічок   стартує  ще  з  античної Греції,  а  вишивку  ними  вигадали  французькі  аристократи.   Одним   з  перших прихильників  цього  рукоділля  був король  Людовік ХІ,  який прикрашав   стрічками  навіть  своє  взуття  й закликав  королівський двір  вдягатись  оригінально  та  з  фантазією.                                                                                  

Прикрашати пишні зачіски і одяг вузькими смужками тканини було прийнято ще в доісторичні часи – про це свідчать численні знахідки археологів. Що стосується античних цивілізацій, то в їх час всілякі пов'язки і тасьма були вже більш вишуканими: розшиті золотими і срібними монетами, нитками і намистинами.

 Історія вишивки стрічками має дивно довгу історію.
 Зародившись у Франції в 15 столітті, шовкові стрічки почали тріумфальний хід по всій
Європі. Протягом 17-18 століть стрічками прикрашають себе не тільки жінки, алей чоловіки. В той час навіть вбрання священнослужителів прикрашалися шовковими стрічками. В музеї Вікторії і Альберта в Лондоні (найбільший у світі музей декоративно-прикладного мистецтва і дизайну, заснований в 1852 році) виставлений чоловічий костюм, прикрашений 250 ярдами стрічок.
 До середини 19 століття популярність вишивки шовковими стрічками була такою, що кількість ткацьких верстатів у Базелі, провідному регіоні виробництва стрічок, зросла з 1225 в 1775 році до 7631 в 1870 році.
 Моду на вишивку на одязі ввів англієць Чарльз Федерик Ворт, що заснував в 1858 році Будинок моди на Рю-де-ле-Пе. Саме Ворт зумів поєднати англійську техніку з французьким шиком.
 Оздоблення суконь розкішними орнаментами, вишитими тасьмою і шовковими стрічками, стало символом високого положення в суспільстві. Сукня перетворилася на розкішну клумбу, лучною квіткою якого була жінка. Ворт також ввів моду на прикрашання вишивкою аксесуарів - чудові трояндочки і маргаритки зі стрічок прикрашали віяла, рукавички, туфлі і навіть нижню білизну.
 Англія, перехопивши ініціативу, поширить техніку вишивки не тільки на Британських островах, але й у новозеландських та британських колоніях. Здібності новозеландських жінок-колоністок були настільки високі, що саме їм в 19 столітті королева Вікторія довірила прикрашання своїх нарядів.
 В Австралії, де існує величезний податок на нитки і волокна з Японії, але немає податку на стрічки, цей вид рукоділля процвітає. З кожним роком число шанувальників цього виду рукоділля збільшується.
 Протягом всього нашого життя зі стрічками пов'язані особливі моменти – прикрашені бантами коробки до дня народження натякають на скарби, заховані усередині.
Стрічки використовують для вираження емоцій і почуттів гордості – ними нагороджують за видатні заслуги, прикрашають одяг і інтер'єри будинків. Весільні кортежі, прикрашені стрічками, дарують відчуття свята і обіцянки щасливого майбутнього.
 Атласні стрічки входять у наше життя непомітно, але залишаються в ньому назавжди. Пальці тремтять в очікуванні дотику до шовкових змійок. Матовий блиск і різноманітність фарб хвилюють душу і народжують образи дивовижних квітів. Стрічки заповнюють спочатку наші душі, потім коробки і скриньки для рукоділля. Незабаром ці ошатні смужки можна зустріти в будь-яких куточках наших будинків і квартир.
 Романтична вишивка квіткових мотивів проста і легка у виконанні. Освоївши основні види стібків, можна всього за кілька годин розшити дивовижними квітами блузку, вишити картину або мішечок для сухих трав, які стануть чудовим подарунком близькій людині. І саме вишивання стрічками допоможе проявити яскраву індивідуальність вишивальниці.
Роботи, вишиті за однією і тією ж схемою, будуть відрізнятися один від одного. Адже у кожної рукодільниці стрічка лягає в стібки по-своєму. Це як почерк, який важко підробити.

    У  Кирило-Ганнівській  бібліотеці-філії   проходить  виставка картин,  вишитих  стрічками  "Світ  рукотворного  дива",  які   подарувала  для   бібліотеки    Боряк  Маргарита.     



 

Немає коментарів:

Дописати коментар